Skip to main content

14-09-2017 Financieel Dagblad Ouderen die ooit een aflossingsvrije hypotheek afsloten, rekenen zich vaak onterecht rijk. Zij weten dat de waarde van hun huis sterk gestegen is, maar realiseren zich niet dat vooral de hoogte van het inkomen de hoogte van de hypotheek bepaalt – en niet de overwaarde van het huis.

45% van de 50-plussers maakt zich geen enkele zorgen over de hypotheek en denkt verlenging geen probleem is, blijkt uit onderzoek dat ING door Kantar TNS liet uitvoeren. Maar de focus op inkomen kan hen bij het oversluiten van de hypotheek opbreken. ‘Zeker als zij tegen hun pensioen aanlopen of al met pensioen zijn’, zegt Wim Flikweert van ING in het AD. ‘Dan is het maar de vraag of het inkomen hoog genoeg is als de hypotheek verlengd moet worden.’

Betrokkenheid laag
De Nederlandsche Bank en de banken waarschuwden al eerder voor de risico’s van aflossingsvrije hypotheken. Toch blijkt de betrokkenheid van oudere huizenbezitters bij hun hypotheekschuld laag. Een kwart weet niet hoe lang de lening nog loopt en 40% heeft geen idee hoe lang de rente nog financieel aftrekbaar is.

Omvang probleem
Hoe groot het probleem daadwerkelijk is, is niet onderzocht. Hoeveel hypotheekbezitters bijvoorbeeld zelf vermogen opbouwen om later de hypotheek mee af te lossen, is onbekend. Volgens DNB kunnen mogelijk 200.000 50-plussers in de problemen komen als zij hun hypotheek moeten oversluiten. De Autoriteit Financiële Markten zint op manieren om consumenten aan te zetten tot het aflossen van hun hypotheekschuld. Eerdere initiatieven die banken op dit terrein ondernamen, hielpen weinig.

DNB berekende eerder dat 6% van huiseigenaren boven de vijftig een grotendeels aflossingsvrije hypotheek heeft. In totaal zit ongeveer 55% van de Nederlandse hypotheekschuld van huishoudens in aflossingsvrije hypotheken. Dat is bijna €360 mrd.