Skip to main content

26-04-2016 Noordhollands Dagblad Wat betekent de Afsluitdijk voor de economie van Noord-Holland en Friesland? Veel, dat is wel duidelijk, maar niemand die het ooit met cijfers heeft gestaafd.

Voor vele tientallen Friese bestelbusjes met timmerlieden, metselaars, stukadoors, elektriciens, dakdekkers die voor dag en dauw op weg gaan, is het de kortste verbinding naar hun klussen in Noord-Holland en verder de Randstad in. Dat geldt voor veel bedrijven. Spaansen uit Winkel had zonder de dijk geen vestiging in Harlingen gehad, wasserij Rentex Floron en vlaaienbakker Van de Leur in Bolsward kunnen dankzij de Afsluitdijk floreren in Friesland, landelijk werkende ondernemingen als Feenstra Verwarming in Heerenveen, doen er hun voordeel mee.
De verbinding heeft het werkgebied van veel bedrijven enorm vergroot, anderzijds is de concurrentie van de andere kant van de dijk ook gegroeid.

Als transportroute naar het Noorden, Duitsland, Denemarken en Scandinavië is de Afsluitdijk van onschatbare waarde. Nog afgezien van de opbrengsten die de jaarlijkse 300.000 toeristen genereren.

Wieringerwerf

,,Voor ons is het een levensader’’, zegt Wietse van den Bosch, directeur van Clondalkin Flexible Packaging, dat vestigingen heeft in Wieringerwerf en Harlingen. Langs de A7 in Wieringerwerf staat de productiefabriek waar uit polyethyleen granulaten diverse foliematerialen worden gemaakt middels blaasextrusie. In Harlingen worden die bedrukt en gelamineerd tot eindverpakking.
Vijf keer per dag gaat een truck heen en weer tussen Wieringerwerf en Harlingen. Als de aanvoer stil zou komen liggen door een calamiteit op en met de Afsluitdijk, loopt de schade al gauw in de miljoenen. Er is een logische verklaring voor het feit dat beide vestigingen aan beide uiteinden van de Afsluitdijk staan: ze bestonden reeds als zelfstandige bedrijven toen ze werden opgekocht door het Brits-Ierse Clondalkin. Een samenvoeging op één plek is geen optie, aldus Van den Bosch. Een verplaatsing van de extrusiemachines zou een miljoenenoperatie worden, en bovendien is het specialistisch werk.

Werkgelegenheid

Datzelfde geldt voor het bedrukken van de folies, die in Harlingen worden aangeleverd. Bovendien is de vestiging met tachtig werknemers in Wieringerwerf van groot belang voor de lokale werkgelegenheid. In Harlingen is Flexoplast, zoals het bedrijf in de volksmond heet, met 110 werknemers zelfs de grootste werkgever.

Vanuit beide locaties gaan auto’s heen en weer voor overleg, vergaderingen en planningen. Van den Bosch: ,,Omrijden via de zuidkant van het IJsselmeer is niet te doen. Zelfs een storing van een van de bruggen heeft voor ons al enorme gevolgen, stilstaan kost ons kapitalen. De Afsluitdijk is voor ons een vanzelfsprekendheid.”

 auteur René van Baal
 
(c) Noordhollands Dagblad 2016 alle rechten voorbehouden