Skip to main content

28-02-2017 Noordhollands Dagblad Rechtszaak tegen bewoners en vragen van de Ouderenpartij NH (Statenlid Jeff Leever) aan Gedeputeerde Staten over besteding subsidies. Seniorencomplex Nesland in Den Burg (Texel) is opnieuw inzet van een diepgaand juridisch geschil. Bouwbedrijf Duin uit het dorp eist via de rechter 250.000 euro van de bewoners omdat het seniorencomplex niet wordt afgebouwd. Ouderenpartij Noord-Holland wil van gedeputeerde staten opheldering over enkele tonnen aan subsidies die in het project zijn gestoken.

Al sinds de start van het woonproject in 2012 doen zich problemen voor. Via Collectief Particulier Opdrachtgeverschap verleende de maatschap Woonstede Nesland de bouwopdracht aan Duin. In de maatschap zijn bewoners verenigd.

Stroef
Tussen bestuur en bewoners verliep het overleg al vrij snel stroef. Waar zonnepanelen op het dak waren afgesproken, werd gekozen voor een kostbare verwarmingsinstallatie op basis van houtpellets. Daarmee zou ook een aantal wijken in Den Burg van warmte worden voorzien. Er werd een voorraadtank voor dertig ton aan houtpellets geplaatst. Een deel van de bewoners ging niet akkoord en liet een eigen cv-installatie aanbrengen. Toen de veertien bewoners opdraaiden voor de aanleg van een ketelhuis van 142.000 euro was voor sommigen de maat vol. Ze schakelden een advocaat in en trokken hun volmacht aan het bestuur van de maatschap in. Vier jaar later is de situatie niet bepaald verbeterd, zegt bewoner Klaas Haijma (75): ,,Veel bewoners, bijna allemaal in de zeventig, zitten aan antidepressiva. Ze staan met de problemen op en gaan ermee naar bed.” Er spelen tak van zaken, legt hij uit: ,,Al vier jaar hebben bewoners geen enkel inzicht in de financiën van de maatschap. Ondanks diverse verzoeken aan het bestuur. Bewonersvergaderingen worden al jaren niet gehouden.” De woningen variëren in prijs van drie tot vier ton. Pittige bedragen, die er toe hebben geleid dat de derde fase definitief is afgeblazen. Volgens een woordvoerder van het bouwbedrijf was dat een besluit van de maatschap. Duin eist daarom bij de rechter 250.000 euro aan misgelopen winst. Een uitspraak is al twee keer uitgesteld. Nu wordt het vonnis eind maart, begin april verwacht.

Vragen Ouderenpartij NH over verleende Subsidies
Maar er is ook veel gedoe rond subsidies van de provincie. Statenlid Jeff Leever van Ouderenpartij Noord-Holland heeft daar schriftelijke vragen over gesteld aan Gedeputeerde Staten. Het gaat om 240.000 euro voor de verwarming met houtpellets en 112.500 euro voor energieneutrale woningen. Volgens Haijma is een deel van de subsidies in de zakken van de aannemer beland. Leever wil niet zo ver gaan: ,,Ik wil weten waar al dat subsidiegeld gebleven is. Het zijn wazige constructies, er gebeuren dingen die het daglicht niet kunnen verdragen.” Klaas Haijma heeft zijn buik vol van alle problemen. Dat geldt volgens hem voor meer bewoners. Hij en zijn vrouw wilden de woning verkopen. Maar door beslaglegging van de aannemer kan daar voorlopig niets van terechtkomen. Secretaris Sienie van Beek van de maatschap wil geen commentaar geven. Een zegsman van het bouwbedrijf wil alleen kwijt dat de maatschap de afronding van het woonproject zelf heeft afgeblazen.

Auteur Leo Blank

——————————————————————————–