Skip to main content

12-08-2015 Het Financiële Dagblad   Het kabinet komt op Prinsjesdag met maatregelen om de koopkracht van gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden op te stuwen. Dat zei vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) dinsdag tegen radiozender BNR. De PvdA-bewindsman reageert daarmee op de nieuwste, dinsdag gepubliceerde ramingen van het Centraal Planbureau (CPB), waaruit blijkt dat alle Nederlanders er volgend jaar op vooruitgaan behalve gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden. Deze CPB-cijfers zijn de basis voor de begrotingsonderhandelingen van kabinet-Rutte II, die volgende week dinsdag beginnen. De uitkomsten worden traditioneel op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag, aan de Tweede Kamer gepresenteerd.

Volgens Asscher is zijn‘taak en doel’ bij het begrotingsoverleg om te zorgen voor een eerlijke koopkrachtverdeling.‘We moeten kijken naar waar de uitschieters zitten. Je ziet dat de gepensioneerden en de uitkeringsgerechtigden er nu nog niet goed voorstaan en dat vind ik eigenlijk niet passen na al die magere jaren. Als je het economisch veel beter hebt, dan moet je dat ook netjes verdelen. De grote achteruitgang, zoals je die nu ziet bij bijvoorbeeld ouderen, wil ik wegpoetsen.’ Op Prinsjesdag krijgt Nederland volgens de vicepremier dan ook heel andere cijfers te zien dan de huidige.

Asschers eigen PvdA liet zich dinsdag ook al negatief uit over de ontwikkeling van de koopkracht van ouderen volgend jaar. PvdA- Kamerlid Henk Nijboer riep het kabinet op met plannen voor een‘rechtvaardiger en evenwichtiger koopkrachtbeeld’ te komen. Ook de oppositiepartijen CDA, ChristenUnie en 50Plus en de vakbond FNV waarschuwden voor de positie van ouderen. GroenLinks en SP beklaagden zich daarnaast over de weinig indrukwekkende koopkrachtcijfers van werkenden met lagere inkomens en uitkeringsgerechtigden.

Auteur Ria Cats