Skip to main content

05-04-2017 Haarlems Dagblad Projectontwikkelaar Chipshol heeft tien hectare grond pal naast Schiphol verkocht voor de bouw van datacenters. Met de verkoop is een bedrag van 35 miljoen euro gemoeid.

Het gaat om grond die businesspark Data Hub 3.0 wordt genoemd. Dat ligt naast Schiphol Zuid-Oost, vlak bij de Kaagbaan. Momenteel is daar nog een boerenbedrijf te vinden. Chipshol heeft zestig hectare verkocht aan Dutch Data Center Development en veertig aan het Duitse bedrijf e-shelter. De verkoop past volgens Chipshol in de bedrijfsstrategie om grond rond de luchthaven Schiphol gefaseerd te verkopen. Eind 2015 werd 21 hectare bij de Aalsmeerbaan voor 38 miljoen verkocht aan AEW Europe. Volgens de projectontwikkelaar was de belangstelling voor Data Hub 3.0 groot nadat de gemeente Haarlemmermeer de bestemming van het terrein veranderde. Er mogen nu gebouwen tot twintig meter hoog komen. Een datacenter is een hele grote hal vol computergeheugens die door bedrijven worden gehuurd. De eigenaar van het pand weet niet welke gegevens zijn klanten hier onderbrengen maar verzorgt alleen het computergeheugen. Aan de andere kant van de provinciale weg N201, op bedrijventerrein Schiphol-Rijk staat al een aantal datacenters. Vlakbij aan de andere kant van de N196 op Schiphol Logistics Park, worden er nog een paar gebouwd tussen Kruisweg en Geniedijk.

Nog 27 hectare
Waar Chipshol nu tien hectare heeft verkocht om datacenters te bouwen, gaat de gemeente Haarlemmermeer in dezelfde vijver vissen. Vorige week werd bekend dat er op Schiphol Trade Park, tussen snelweg A4 en Hoofddorp, 27 hectare bedrijfsgrond ingezet gaat worden om datacenters aan te trekken. Volgens rapporten zou de behoefte in de metropoolregio Amsterdam zo groot zijn dat die 27 hectare nodig is. In 2013 wilde de gemeente Schiphol Trade Park nog in de markt zetten als Europees paradepaardje van duurzaamheid maar daar is weinig animo voor. Waar de gemeente Haarlemmermeer de markt nog op moet om datacenters binnen te halen, heeft Chipshol de slag al geslagen. Naast de tien hectare die nu is verkocht heeft de projectontwikkelaar nog vijf hectare liggen. Die grond kan echter nog niet worden gebruikt, omdat die mogelijk nodig is voor de eventuele Tweede Kaagbaan. De kopers van Data Hub 3.0 gaan nu aan de slag met hun bouwplannen. Volgens Chipshol kunnen ze na de zomer gaan bouwen.

Groene zakenstad
De projectontwikkelaar heeft ten noorden van Schiphol nog eens tachtig hectare grond in bezit. Daar wil Chipshol een futuristisch zakencentrum bouwen. ’Een groene zakenstad van de toekomst met als onderscheidend onderdeel een volautomatische people mover die als alternatief voor de auto dient’, klinkt het in publicaties. Daarover is echter nog geen overeenstemming met de gemeente Haarlemmermeer.

Bart Boele | Sectie: REGIO | Editie: HAA
Andere bronnen: Haarlems Dagblad