Skip to main content

24-08-2015 De Telegraaf  Met weemoed namen de bezoekers en bemanningsleden gisteren afscheid van de succesvolste Sail Amsterdam ooit. Het stralende zomerweer bracht in vijf dagen liefst 2,3 miljoen mensen op de been. Ook koning Willem -Alexander en koningin Máxima en hun kinderen alsmede de prinsessen Beatrix en Mabel waren op De Groene Draeck van de partij. De formule is zo goed, dat bestuur en directie ermee over de grens gaan. En wel naar Amerika!
Sail-voorzitter en schout-bij-nacht Arie Jan de Waard en Sail-directeur Mitra van Raalten vertelden op de lemsteraak Groenvecht van vastgoedinvesteerder Cor van Zadelhoff dat Miami in 2017 een zelfde soort Sail wil organiseren als Amsterdam. Daartoe was een kleine Amerikaanse delegatie met onder anderen burgemeester Thomás Regalado twee dagen hier om rond te kijken. „We gaan over de grenzen. Door de Amerikanen te helpen bij de organisatie kunnen we vijf jaar financieel overbruggen en onze know-how behouden”, legde Van Raalten uit.
De circa 80 vips aan boord van de Groenevecht, met de ervaren schipper Bob Wierenga achter het stuurrad, vermaakten zich de afgelopen vijf dagen prima. Fotograaf Nico Koster en zijn zoon Kristiaan waren zo vriendelijk het schip in Amsterdam-Noord een tijdelijke thuisplaats te geven en tussendoor gasten op te pikken met een volgschip. En een apart ontvangstterrein in te richten. Hartelijk dank daarvoor. De Noord-Hollandse commissaris van de koning, Johan Remkes , burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere en de Belgische ambassadeur Chris Hoornaert in koor: „Sail was top. Wat een geweldig evenement is het. Het is reclame voor Amsterdam.”
Ook de Amsterdamse havenbaas Dertje Meijer kwam even een uurtje op bezoek. Ze vertelde trots te zijn hoe vlekkeloos alles was verlopen, op het noodlottige ongeval van een man na. „De haven van Amsterdam, de vierde in Europa, heeft een toegevoegde waarde van zes miljard euro en biedt werkgelegenheid voor 55.000 mensen. De samenwerking met Rotterdam is zo goed dat de Maasstad zelfs zeeslepers van hun dienst heeft varen met Sail.”

VNO-NCW-werkgeversvoorzitter Hans de Boer meldde dat nu 900 vrouwen staan inschreven in het programma Topvrouwen van de werkgeversclub en minister Jet Bussemaker van Onderwijs en Emancipatie. „We krijgen tegenwoordig genoeg commissariaten aangeboden”, zei hij. Van Zadelhoff hoorde van Krasnapolsky-hoteldirecteur Herman Klok dat die al een werkkracht in dienst had genomen van zijn Good Hotel waar langdurige werkloze jongeren worden opgeleid voor een horecabaan. „Dat is een enorme opsteker.”

Ik dank nogmaals alle gasten voor hun komst en voor hun positieve gemoed. Op naar Sail 2020!

Auteur Willem Kool