Skip to main content

07-03-2019 De Telegraaf Veel ouderen met alleen AOW of een klein aanvullend pensioen worden extra hard getroffen nu de energierekening fors stijgt. Zij zien hun kosten dit jaar met enkele tientallen tot honderden euro’s stijgen.

Ouderen vaker thuis
Ouderen zijn vaker thuis zijn en stoken daardoor meer.
Seniorenorganisatie KBO-PCOB heeft onlangs een meldpunt geopend en daaruit blijkt dat de stijging van de energielasten er harder inhakt bij senioren.„Bij veel ouderen zijn de inkomsten afgelopen jaren gelijk gebleven of gedaald. Daar staat tegenover dat de lasten zijn toegenomen: de zorgpremie, de huur, de btw. Verder zijn de pensioenen niet geïndexeerd. Daar komt bij dat ouderen vaker thuis zijn en meer stoken. Zij voelen dat in hun portemonnee en hebben grote moeite rond te komen”, zegt directeur Manon Vanderkaa. ,,Bovendien wonen veel senioren in slecht geïsoleerde huizen en hebben zij het door medische oorzaken, zoals een hoge bloeddruk of langzamere bloedcirculatie, vaker koud.”

Met rug tegen de muur
Veel senioren staan dan ook met hun rug tegen de muur. „Ik moet nu leven van een boterham met stroop”, zegt de 70-jarige Joop Piefer uit Heerlen. „Ik ben op 65-jarige leeftijd met pensioen gegaan. Doordat ik verschillende pensioenregelingen had, waaronder uit Duitsland en de theatertechniek, ben ik er 1000 euro per maand op achteruitgegaan. Ik dacht het wel te kunnen redden samen met de AOW van mijn vrouw.”

Maar dat blijkt toch vies tegen te vallen, merkt Piefer. „De afgelopen jaren zien we dat de belastingen stijgen, de ziektekosten gaan omhoog, de boodschappen worden duurder en daar komt de hogere energierekening bovenop. De bodem van de put is inmiddels in zicht. Ik sta aan het eind van de maand dik in de min.”
Volgens Piefer is het in deze situatie niet mogelijk om een buffer op te bouwen. „We kunnen niks meer voor de kleinkinderen doen, we moeten bezuinigen op kleding en een vakantie zit er niet meer in. Ook de auto hebben we noodgedwongen weg moeten doen, omdat er geen geld is voor een reparatie.”

In de steek
De 70-jarige Limburger voelt zich in de steek gelaten door het kabinet. „Ik voel me genaaid. Ik maak me grote zorgen dat ik straks helemaal niks meer heb. Het is gewoon belachelijk dat mensen met een kleine beurs zo hard gepakt worden.”
Walter Waterschoot (58) uit Budel zit al enige tijd in de Ziektewet en ontvangt een uitkering. Door de hogere energierekening houdt hij aan het einde van de maand slechts €70 over om van te leven. „Daarvan moet ik dus boodschappen doen, kleding kopen en auto rijden. Het is dat ik duizend euro in de min kan staan.”
Waterschoot heeft slokdarmproblemen en werd vorig jaar ook nog geconfronteerd met een scheiding. „Dat betekent nog minder inkomsten, terwijl de lasten hetzelfde blijven. Ik moet nog tien jaar totdat ik de AOW-leeftijd heb bereikt.”

Hij maakt zich dan ook grote zorgen over zijn toekomst. „De kans is groot dat ik binnenkort in de bijstand terechtkom. Als de lasten verder blijven stijgen kan ik mijn huur niet meer betalen en sta ik op straat. Het ergste is dat ik mijn verhaal niet kwijt kan, er is niemand die luistert.”

Door: Ertan Basekin