Skip to main content

28-06-2016 Algemeen Dagblad   Minister-president Mark Rutte wil de Britten ‘iets lucht’ bieden om politiek orde op zaken te stellen na de uitslag van het Brexit-referendum. Die heeft het land volgens Rutte in ‘een ernstige crisis’ gestort. ,,Het is onwenselijk om de druk op het land nu op te voeren’, zei hij gisteravond in een debat over de gevolgen van een Brexit.

Een Kamermeerderheid wil dat Rutte vandaag in Brussel zijn collega-regeringsleiders afhoudt van een strafexpeditie tegen de Britten. Zij nemen de keuze voor een Brexit ‘een wake-upcall’ voor de gehele Europese Unie, die niet moet leiden tot een rancuneuze afrekening met het Verenigd Koninkrijk. Het kabinet hamerde er eerder nog op dat het Verenigd Koninkrijk snel duidelijkheid moest geven over een vertrek uit de EU. Rutte zei gisteravond dat juristen naar de spelregels voor vertrek hebben gekeken en dat de Britten, en niemand anders, degenen zijn die beslissen wanneer het uittredingsartikel 50 wordt ‘getriggerd’.

De Britse referendumuitkomst is een teken dat de EU op de schop moet, klonk het in koor, maar er klinkt geen eensgezindheid over op welke manier. De PVV wil weg uit de EU, D66 wil juist meer macht voor het Europees Parlement. De andere partijen laveren daar tussenin.

Coalitiepartijen VVD en PvdA benadrukken allebei dat de zorgen van de Brexit-stemmers serieus moeten worden genomen. ,,Europa had deze mensen niks meer te bieden’, constateerde PvdA-leider Diederik Samsom. Het antwoord daarop is dat het in Europa weer om de burgers moet gaan, niet om de instituties.

,,Als we zo doordenderen, eindigen we zonder draagvlak’, stelde VVD-fractieleider Halbe Zijlstra. Het CDA wil minder bureaucratie, zoals aanbestedingsregels en bemoeienis met natuur.

auteur HANNEKE KEULTJES LAURENS KOK
(c) Algemeen Dagblad 2016 alle rechten voorbehouden