Skip to main content

07-07-2015 Haarlems Dagblad  De aanleg van snelweg A9 dwars door Badhoevedorp is het gevolg van een inschattingsfout. Dat stelt Jan Achterstraat in het boek ’Besturen in verandering’. Op 10 december 1957 werd door de regering het uitbreidingsplan van luchthaven Schiphol goedgekeurd. In dat plan werd ten onrechte verondersteld dat de Schipholweg moest worden verlegd vanwege de aanleg van de Kaagbaan, waardoor er geen ruimte was om de A9 om Badhoevedorp heen aan te leggen. Daarom kwam de weg dwars door het dorp te liggen. Later werd duidelijk dat de Schipholweg niet verlegd hoefde te worden, maar het tracé van de A9 werd niet aangepast.

In 1960 werd opnieuw de foute inschatting gemaakt dat de snelweg ten zuiden van Badhoevedorp de uitbreiding van Schiphol zou hinderen.

Een aantal dorpsbewoners maakte bezwaar tegen de plannen voor de weg door hun dorp. Zij zijn ook gehoord in het raadhuis te Hoofddorp. ,,Welwillend werd hen vervolgens uitgelegd dat de kortste en soms goedkoopste verbinding tussen twee punten een rechte lijn is’’, staat in het boek te lezen. ,,De commissie bleef onbuigzaam.’’

De gemeente Haarlemmermeer weigerde een bestemmingsplan voor de weg te maken. De provincie heeft die bevoegdheid toen overgenomen. Anno 2015 wordt de weg alsnog omgelegd. Na 2018 worden winkels en woningen in Badhoevedorp gebouwd.

(c) Haarlems Dagblad 2015 alle rechten voorbehouden