Skip to main content

12-04-2016 Haarlems Dagblad  Gedeputeerde Elisabeth Post (vervoer, VVD) houdt hoop op de komst van de fel omstreden Duinpolderweg. Dat bleek gistermiddag na een bijna vijf uur durende commissievergadering van Provinciale Staten.  Zij houdt hoop, maar het laatste woord is nog lang niet gezegd. Na een lange reeks van insprekers bleken de meeste politieke partijen het wél over enkele zaken eens. Namelijk dat er knelpunten zijn voor het verkeer in de Bollenstreek en dat moet worden nagedacht over oplossingen voor bijvoorbeeld de files in Beinsdorp en de al te drukke Bennebroekerweg in Zwaanshoek.
PvdA, CDA, GroenLinks en D66 vinden dus dat er naar oplossingen moet worden gezocht. Dat hoeft niet te betekenen dat er per se een vierbaans verbindingsweg moet komen tussen de N206 en de A4 (de zogeheten Duinpolderweg). Het kunnen ook beperkte, plaatselijke oplossingen zijn, zoals de verbreding van een brug.

De VVD is ronduit positief over deze ontwikkeling. Alleen de kleinere partijen, zoals de SP, PVV en 50Plus, zouden het liefst definitief pas op de plaats maken met de Duinpolderweg. Zij zien ’het nut en de noodzaak’ niet.
Voordat deze politieke discussie losbarstte, gistermiddag in de commissie van Provinciale Staten in het Haarlemse Provinciehuis, was er een reeks van ongeveer twintig insprekers die in kort tijdsbestek lieten weten wat zij ervan vinden.
Misschien was bloemenkweker Louis van Haaster uit Hillegom wel het felst in zijn afwijzing. Zijn hyacintenbedrijf gaat naar de knoppen, als die Duinpolderweg er in een bepaalde variant komt. Als zijn land wordt doorsneden, gaat hij failliet, zo is zijn overtuiging. ,,Omdat zulke prachtige bollengrond op andere plekken niet bestaat.’’ Ook de dorpsraden van Bennebroek en Vogelenzang zijn mordicus tegen deze weg, omdat daarmee het landschappelijke karakter van hun dorpen wordt aangetast.

Daarbij bestrijden de tegenstanders de onderbouwing voor die weg van onderzoeksbureau Royal Haskoning, omdat daarvoor gedateerde cijfers zouden zijn gebruikt.
Voorstanders van de Duinpolderweg kwamen ook aan het woord. Onder meer Alfons Morssink van VNO-NCW Rijnland. Volgens hem is deze oost-west verbinding noodzakelijk voor verdere economische groei. Het is in zijn ogen niet automatisch zo dat de Duinpolderweg de deur openzet voor allerlei nieuwe woningbouwplannen. ,,Daar moeten goede afspraken over worden gemaakt.’’ Ook de gemeente Haarlemmermeer is positief over de Duinpolderweg. omdat de gemeente er 15.000 woningen bij moet bouwen. ,,Dat zal aan de westrand van Haarlemmermeer zijn en daardoor stijgt het aantal auto’s met 20.000’’, aldus HAP-raadslid Henk van Steenis.

Maar het laatste woord is nog lang niet gezegd over de Duinpolderweg. De Statencommissie, gisteren nog bezig in de eerste termijn, gaat donderdagavond verder met de behandeling van dit project waarover al jarenlang wordt gesoebat.
Daarna komt er op 20 april een gezamenlijke Statenvergadering van Noord- En Zuid-Holland over dit project van 200 miljoen euro. Er zijn zeven varianten van de Duinpolderweg en er is nog geen uitspraak gedaan welke het meest gewenst lijkt. Na het advies van een brede adviesgroep moet er een Milieu Effectrapportage worden gemaakt.

23 insprekers, meeste tegen miljoenenproject

(c) Haarlems Dagblad 2016 alle rechten voorbehouden

auteur Arthur de Mijttenaere