Skip to main content

16-06-2016 Gooi- en Eemlander  De burgemeesters en wethouders in de Regio Gooi en Vechtstreek (RGV) gaan hun gemeenteraden voorstellen een woningmarktregio te vormen met de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Het grote voordeel van deze keuze voor Groot-Amsterdam is dat de grootste woningcorporatie in het Gooi en de Vechtstreek, De Alliantie, hier nieuwe woningen kan blijven bouwen.

Dat heeft de Hilversumse wethouder Nicolien van Vroonhoven (wonen) desgevraagd laten weten. Het Hilversumse college besloot deze week de raad voor te stellen als zeven RGV-gemeenten samen te gaan met de 17 MRA-gemeenten. In de woningmarktregio die dan ontstaat, zijn 44 corporaties actief, waarvan dertig de nieuwe regio als hun kerngebied hebben.

Bunschoten
De colleges staan ervoor open als ook Bunschoten zich wil aansluiten, aldus Van Vroonhoven. Deze gemeente heeft geen eigen keuze gemaakt en laat de keuze over aan de minister. Corporatie Het Gooi en Omstreken bezit in Bunschoten 1030 woningen. Soest, Baarn, Eemnes en Amersfoort gaan samen met Zeewolde en de gemeenten langs de Randmeren een grote woonregio vormen.
Om de door schandalen geplaagde corporatiesector in het gareel te krijgen, laat minister Blok woningmarktregio’s vormen. Heeft een corporatie al zijn woningen of een groot deel daarvan in een bepaalde regio, dan is dat het kerngebied van die corporatie. Alleen daar mag die corporatie nieuwe woningen bouwen.
In het Gooi en de Vechtstreek zijn grote corporaties actief: Het Gooi en Omstreken met 57.000 woningen en Dudok Wonen met 5.300 wonen. Voor deze corporaties is de regio sowieso het kerngebied. De pijn lag bij de De Alliantie. In regio G en V heeft die bijna 12.000 woningen, 23 procent van het totale bezit. Daardoor is het onzeker of de Alliantie nog wel in de regio actief zou mogen blijven indien Gooi en de Vechtstreek een zelfstandige woningmarktregio zouden vormen. ,,Dat zou een drama zijn’’, aldus Van Vroonhoven. Daarom de keuze voor samengaan met Groot-Amsterdam.

In die nieuwe regio heeft De Alliantie 60 procent van zijn bezit.
Eerder al liet de woordvoerder van minister Blok weten dat het Gooi niet bang hoeft te zijn voor een stroom Amsterdamse woningzoekenden. Aan de de woonruimteverdeling verandert niets. Over de vrees dat corporaties niet in de regio investeren zegt de hij: ,,Corporaties moeten naar redelijkheid bijdragen aan de volkshuisvesting in de gemeenten waar zij feitelijk werkzaam zijn. Al het geld naar Amsterdam sluizen, is onwaarschijnlijk. De gemeenten kunnen dat voorkomen door duidelijk te maken wat in hun gemeenten moet gebeuren.’’

auteur Ronald Frisart

(c) Gooi- en Eemlander 2016 alle rechten voorbehouden