Skip to main content

28-09-2016 Cobouw  Heijmans heeft de bouwwerkzaamheden aan de Westfrisiaweg op verschillende locaties tijdelijk stilgelegd. Aanleiding zijn financiële tegenvallers op het project en vooral de vraag wie daarvoor opdraait.

Het bouwconcern heeft inmiddels een zaak aanhangi g gemaakt bij de Raad van Arbitrage. Die moet oordelen of de provincie Noord-Holland als opdrachtgever wel de juiste informatie heeft verstrekt over de gesteldheid van de bodem op het tracé tussen Enkhuizen en Heerhugowaard.

Tijdens de uitvoering van het werk is duidelijk geworden dat de grond slapper i s dan vantevoren werd aangenomen. Daardoor duurt het inklinken van de g rond veel langer. Heijmans houdt de provincie daarvoor verantwoordelijk. Noord-Holland stelt echter dat de aannemer zelf verantwoordelijk was voor het vooronderzoek en het bestek en dus de meerwerkkosten zelf moet dragen.

Werkzaamheden die Heijmans zelf moet voorfinancieren en waarvan onduidelijk is of ze zullen worden betaald door de opdrachtgever, heeft de bouwer nu stilgelegd. Daarbij gaat het onder meer om de tunnel onder de Middenweg in Heerhugowaard en de ongelijkvloerse kruising bij de Rijweg in Hoorn.

Noord-Holland gaat ervan uit dat de weg desondanks op tijd zal worden opgeleverd.

 

Auteur Joost Zwaga

(c) Cobouw 2016 alle rechten voorbehouden