Skip to main content

13-01-2017 IJmuider Courant Een lovenswaardig initiatief van ondernemend IJmond om de bootverbinding IJmuiden-Amsterdam weer te herstellen. Een groep ondernemers is al tijden druk bezig met het initiatief om met kleine, snelle boten deze afstand binnen een half uur te overbruggen. Anders dan bij de veerverbinding van Fast Flying Ferry – die eind 2013 noodgedwongen moest stoppen omdat de provincie Noord-Holland geen geld meer aan het project wilde spenderen en een terugval in het aantal passagiers – gaat de nieuwe lijndienst maar liefst zeven haltes aandoen.

Zoals Beverwijk, Zaandam en Spaarnwoude, plaatsen aan het Noordzeekanaal die tot dusverre een bootverbinding hebben moeten ontberen. Een mooie spreiding van het risico: de lijndienst is dan niet afhankelijk van slechts twee instapplaatsen, namelijk Amsterdam en IJmuiden.

Maar een meesterzet is het om het te bouwen Ship bij de planvorming te betrekken. Dit Sluis en Haven Informatie Punt bij de te bouwen grote sluis komt volgens planning eveneens een halteplaats. Het centrum besteedt aandacht aan onder meer technische scholing en de promotie van haven- en maritiem gerelateerde beroepen. Voorzichtige schattingen gaan uit van jaarlijks 50.000 bezoekers, onder wie veel professionals en jongeren.

Gezien de bereikbaarheid van Ship – midden op het sluizencomplex – en het feit dat er in de directe omgeving niet voldoende parkeergelegenheid is, is de snelle boot haast de enige mogelijkheid om daar te komen. En zeg nou zelf, wat is er nou leuker om per boot naar een informatiecentrum te gaan met maritieme onderwerpen.

Over een paar weken is bekend wie de exploitatie van het Ship op zich mag nemen. De ondernemersvereniging OV IJmond is één van de kandidaten, zo werd deze week bekend. Deze ondernemersclub met meer dan vijfhonderd leden ziet in het centrum een prima gelegenheid voor toerisme, aandacht voor innovatie, technische scholing, versterking van Techport en promotie van haven- en maritiem gerelateerde beroepen. Een commissie beslist eind deze maand wie de exploitant wordt.

Het is dan ook niet verrassend dat uitgerekend de voorzitter van OV IJmond, Ton van der Scheer, het nieuws over de herstelde bootverbinding wereldkundig maakte. Zo houdt OV IJmond (en haar leden) alles in eigen hand, van de exploitatie van Ship tot het regelen van het vervoer ernaar.

auteur Pieter van Hove

(c) IJmuider Courant 2017 alle rechten voorbehouden