Skip to main content

Raadslid Jeffrey Leever van OHK (Onafhankelijk Hollands Kroon) is betrokken bij de nieuwe partij OPNL, die ervoor wil zorgen dat lokale politieke partijen meer invloed krijgen in de Provinciale Staten van Noord-Holland te Haarlem.

In de zendtijd voor politieke partijen, vlak voor het journaal van zes uur, presenteerde de nieuwe partij OPNL zich deze week. Leever uit Wieringerwerf is achter de schermen actief bij het OPNL (Onafhankelijke Politiek Nederland).
Tot voor kort was deze landelijke partij beter bekend als OSF (Onafhankelijke Senaats Fractie),

Leever, oud Statenlid, was voor de Ouderenpartij NH actief in de OSF. “De enige vertegenwoordiger van 25 jaar onafhankelijke politiek in de Staten van Noord-Holland.”
In 2019 kwam na de provinciale verkiezingen in dat jaar daar een einde aan.

De huidige naam laat volgens Leever beter zien waar dit nieuwe platform voor staat. Met de slogan “Kies lokaal In het stemlokaal” hoopt 0PNL in 2023 meer kiesgerechtigden over te halen om op een lokale partij bij de provinciale verkiezingen te stemmen.

Lokaal
Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen belandde ruim dertig procent van de te vergeven zetels bij lokale partijen. Zo telt de gemeente Hollands Kroon bijvoorbeeld maar liefst vier lokale partijen die allen vertegenwoordigd zijn in de raad: OHK, SHK, Lada, Anders!.

Maar dit succes vertaalt zich niet naar de Provinciale Staten waar de landelijke partijen nog steeds de scepter zwaaien. De inbreng vanuit de Noordkop is minimaal.

“Ik schat in dat zo’n zeventig procent van de leden uit Amsterdam en omgeving komt. Jammer, want dat zie je dus terug in hoe naar de Noordkop wordt gekeken. Alleen bij speciale gelegenheden, bijvoorbeeld zoals wanneer er een windpark wordt geopend in de Wieringermeer, komt er een gedeputeerde een kijkje nemen. Noord-Holland boven de lijn Alkmaar-Hoorn is veelal niet interessant.”

Informatie www.opnl.nl

Auteur
Lydia Jasper

Regio vrijdag 10 december 2021