Skip to main content

11-08-2016 Gooi- en Eembode Het burgerinitiatief Wijdemeren 2020 heeft bijna 7.000 handtekeningen verzameld tegen een mogelijke fusie van de plassengemeente met Hilversum. Binnenkort wordt de lijst aangeboden aan de gemeenteraad van Wijdemeren en later ook aan Provinciale Staten van Noord-Holland.

Vanaf eind februari konden mensen de petitie online tekenen, terwijl dertig vrijwilligers petities verspreidden ’in alle straten van Wijdemeren’.
Wijdemeren 2020 hoopt door de petitie in te dienen een in de lucht hangende fusie te voorkomen. De vijf leden missen een onderbouwing van de noodzaak van een fusie en als er dan toch een fusie moet komen: dan zeker niet met het ’stadse’ Hilversum. Bovendien wordt, aldus Wijdemeren 2020, de bevolking totaal niet bij het proces betrokken.

Middels een zogenaamde bestuurskrachtmeting onderzoekt bureau Deloitte in opdracht van de provincie of de zeven Gooise gemeenten in staat zijn om zelfstandig goed in staat zijn alle voorzieningen voor hun burgers te regelen of dat hun ambtenarenapparaat door de hoeven dreigt te zakken. Vervolgens moeten de gemeenten voor zichzelf besluiten of zij zelfstandig willen blijven, nauwer willen samenwerken of dat er zelfs gemeentelijke fusies noodzakelijk zijn.

De grote dag als het gaat om het wel of niet fuseren tussen de dorpen en steden in de regio Gooi en Vechtstreek is maandag 19 september. Dan zijn namelijk alle gemeenteraadsleden uitgenodigd om in het Van der Valk-restaurant De Witte Bergen de resultaten van deze bestuurskrachtmeting aan te horen.

De gemeenteraadsleden worden voor deze D-Day om 20.00 uur in De Witte Bergen verwacht. Een woordvoerder van de provincie Noord-Holland kon nog niet aangeven of de bijeenkomst ook door bewoners van dit gebied of de media bezocht kunnen worden. Over de openbaarheid wordt waarschijnlijk pas na de zomervakantie meer duidelijk. Ook is dan bekend hoe het publiek de resultaten van de meting te horen zal krijgen. Waarschijnlijk komt het rapport op de website.

(c) Gooi- en Eembode 2016 alle rechten voorbehouden