Skip to main content

30-01-2018 de Telegraaf Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) roept lokale bestuurders op om bouwen aan de stadsgrenzen toe te staan. We hebben de ruimte in ’het groen’ nodig. Er is nu al een woningtekort. De D66-bewindsvrouw doet niet alleen een oproep, ze geeft de markt ook wat: soepelere bouwregels.

De woningmarkt is niet meer zoals vroeger, toen het kabinet nog afdwong waar er gebouwd zou gaan worden. Dat is meer en meer een taak van gemeenten en provincies geworden. Zij zijn echter huiverig om bouwen aan de rand van de stad toe te staan, ziet het kabinet. Provincies protesteren dat het ten koste gaat van het groen.

Minister Ollongren hoopt dat het lokale bestuur meer lef gaat tonen. Ze wil dat er ’én binnenstedelijk én in het groen’ gebouwd gaat worden in plaats van alleen binnen de stadsgrenzen. „Ik hoop dat er na die gemeenteraadsverkiezingen ambitieuze colleges komen met wethouders van Wonen die echt lef hebben, die ervoor gaan zorgen dat er echt veel meer gebouwd gaat worden.”
Sommige gemeenten willen vooral binnen de stadsgrenzen de hoogte in gaan bouwen. Volgens Ollongren is dat niet genoeg. „Het is een oplossing maar niet dé oplossing.” De minister wil niet alleen lokale bestuurders met het probleem opzadelen, ze komt zelf ook met oplossingen.

Herstel- en bouwwet
Ollongren wil voor de zomer een ’herstel- en bouwwet’ in de Kamer hebben behandeld, oorspronkelijk een CDA-plan. Daardoor moeten bouwprocedures sneller gaan. Er zouden dan bijvoorbeeld kortere beslistermijnen over bouwplannen gaan gelden en eventuele bezwaarschriften moeten sneller worden afgehandeld.

Betaalbaar
Uit een rapport van Rob van Gijzel, oud-burgemeester van Eindhoven, bleek gisteren nogmaals hoe moeilijk het is om betaalbare huurwoningen te vinden als je een middeninkomen hebt. Om die middenhuur (huurprijs van circa 700 tot 1000 euro per maand) te stimuleren wil de minister, net als de commissie van Van Gijzel, dat corporaties meer ruimte krijgen om zich ook op die markt te begeven. De regels voor hen, zoals de zogenoemde markttoets, moeten worden versoepeld.
Het kabinet komt, om de bouw van dit soort huizen te stimuleren, met een website waar gemeenten en investeerders in de bouw elkaar kunnen vinden. Bovendien overweegt minister Ollongren ’serieus’ de aanbeveling van Van Gijzel om een speciaal fonds te starten waarbij lastige bouwprojecten door de overheid ’voorfinanciering’ krijgen, zodat het risico voor investeerders wordt verminderd.

Ollongren wil weliswaar dat er in het groen gebouwd wordt, maar spreekt de wens uit dat die nieuwe huizen dan wel ’groen’ zijn. Dus niet aangesloten zijn op aardgas en zonnepanelen hebben. „Steden zijn de groeimotoren van Nederland, daar is steeds meer werk. Dan moet je wel zorgen dat mensen er in de buurt kunnen wonen.”
’Lokaal bestuur met lef gezocht’

Auteur Jorn Jonker