Skip to main content

06-05-2016 De Volkskrant  In de Noord-Hollandse Wieringermeerpolder mag door worden gebouwd aan een van ’s lands grootste windmolenparken. De bezwaren ertegen zijn ongegrond, oordeelt de Raad van State. In de kop van Noord-Holland kan vanaf volgend jaar een van de grootste windmolenparken in Nederland verrijzen. Er staan al zeventig windmolens in het gebied, maar daarvoor in de plaats komen negentig grotere, nieuwe windmolens. Energiemaatschappij Nuon, uitbater van het geheel, zegt daarmee vanaf 2019 zo’n 280 duizend huishoudens van groene stroom te kunnen voorzien.
Er waren stevige bezwaren. Veertig bewoners en bedrijven vochten de komst van het park aan, tot aan de Raad van State. Maar alle bezwaren over mogelijke zichthinder, lichthinder, geluidsoverlast en slagschaduw zijn ongegrond, zo oordeelde de Raad woensdag.
De door de bezwaarmakers betwiste windmolens zijn noodzakelijk volgens de afspraken in het Energieakkoord. Daarin staat dat over vier jaar het aandeel duurzame energie in Nederland op 14 procent moet liggen. Nu is dit 4 procent. De staat heeft onder meer de Wieringermeer, waar het veel en hard waait, tot toplocatie voor windenergie omgedoopt.
Alle huidige molens staan ‘solitair’; alleenstaand in het boerenlandschap. De nieuwe komen in rechte lijnen van minimaal zeven molens, verspreid over een gebied dat van noord naar zuid bijna 17 kilometer en van oost naar west ongeveer 13 kilometer groot is.

Bewoners probeerden aan te tonen dat een deel van de windmolens nog steeds moederziel alleen zal staan in het gebied en dat er geen samenhang is. Ook zouden er procedurele misstappen zijn begaan door de gemeentes, zoals het verkeerd toetsen van omgevingsvergunningen. De Raad van State oordeelt dat alles volgens het boekje is gegaan.

Onvrede

‘De uitspraak valt zwaar’, reageert Tjeerd Dankert, inwoner van de plaats Middenmeer en medeorganisator van het juridische protest. Dankert zelf krijgt een windmolen op ongeveer 500 meter van zijn huis en had verwacht dat de rechter geen groen licht zou geven. ‘We kunnen er niets meer tegen doen.’

Volgens hem zijn er gevoelens van onvrede in zijn gemeente, omdat vooral de eigenaren van de akkers met windturbines profiteren. De buren van de boeren krijgen lagere compensatie, maar hebben dezelfde overlast, luidt zijn bezwaar. ‘We komen niet meer bij elkaar op de koffie.’

Zijn klachten over een ongelijke verdeling van de ‘lusten en de lasten’ veegt de Raad van State eveneens van tafel. Dat de ene inwoner meer profiteert dan de ander is geen juridische grond tegen het plan.

Een van de molens, de zogenoemde Poldermolen nabij Wieringerwerf, wordt gebouwd om omwonenden te laten meeprofiteren van het park. Ze kunnen aandelen kopen in de molen en delen in de opbrengsten. Dankert ziet daar weinig in. ‘Dan neem ik liever zonnepanelen.’

Nuon heeft zijn huidige veertig windmolens, verdeeld over vijf windparken in het gebied, alvast verkocht aan buitenlandse partijen. De kopers hebben de eerste windmolens verwijderd en gaan die elders weer opbouwen. Het nieuwe windmolenpark kost een half miljard euro.

De windmolens zijn noodzakelijk volgens de afspraken in het Energieakkoord

auteur Eric van den Outenaar 
(c) De Volkskrant 2016 alle rechten voorbehouden