Skip to main content

09-06-2018 Reformatorisch Dagblad Regio’s die om geld verlegen zitten kunnen zich melden in Den Haag. Het kabinet heeft 200 miljoen euro klaarliggen voor projecten om de leefbaarheid er te versterken en roept de regio’s op met plannen te komen. Per project wil verantwoordelijk minister Carola Schouten tussen de 5 en 40 miljoen euro bijdragen. Ze gaat waarborgen dat alle windstreken aan bod komen.

Regio’s kunnen met het geld de lokale economie versterken, maar ook de zorg, het onderwijs of de natuur, aldus Schouten vrijdag. Om in aanmerking te komen voor een bijdrage, moet een regio wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de regio zelf minstens zoveel geld steken in het project en dient dat de hele regio ten goede te komen. Dat moet voorkomen dat gemeenten met het geld „bijvoorbeeld gaten in hun begroting dichten.” Schouten heeft „al veel enthousiaste reacties en plannen gezien.”

Het kabinet trok bij zijn aantreden bijna een miljard euro uit voor het regiofonds. De helft daarvan is besteed aan een zestal projecten die het kabinet voorrang wilde geven. Van het overgebleven geld komt nu 200 miljoen vrij.