Skip to main content

05-03-2019 De Gooi- en Eemlander Gedeputeerde Post kijkt kritisch naar buslijnennet. Het is ChristenUnie in de Staten niet gelukt om te morrelen aan de nieuwe openbaarvervoerconcessie in de Gooi en Vechtstreek.

Ondanks dat Michel Klein de handtekeningen van de Partij voor de Dieren, SP en GroenLinks ook onder zijn motie had weten te krijgen.
Klein was opgevallen dat in Gooi en Vechtstreek zorgen leven over de vraag of de bus blijft komen op alle plekken die nu worden aangedaan en over de bereikbaarheid van de dichtstbijzijnde bushaltes.

Tweeënhalve kilometer lopen naar de dichtstbijzijnde bushalte is bovendien niet voor iedereen reëel. Over dat laatste kon gedeputeerde Elisabeth Post (VVD) de Staten gisteravond meteen uit de droom helpen. ,,Wij hebben geen uitgangspunt van welke afstand dan ook. Wel is er in de Statencommissie over gepraat dat een hoogwaardig ov-knooppunt op maximaal tweeënhalve kilometer afstand moet zijn. 96% van de Gooi en Vechtstreek wordt op die manier door ov-knooppunten afgedekt. Deze afstand geldt echter niet voor bushaltes’’, stelde zij de Staten gerust. Ook het voorstel van Klein dat de provincie oplossingen moest bieden aan hen die niet zelfredzaam en mobiel zijn wees Post af. ,,Dat betekent dat de provincie verantwoordelijk wordt voor iedereen met een gebroken been of die nu van WMO-vervoer afhankelijk is. Dat is een gemeentelijke taak.’’

Post sluit niet uit dat er buslijnen verdwijnen. ,,We zitten er niet om warme lucht te verplaatsen’’, doelde zij op bussen met vaak alleen de chauffeur aan boord. SP’er Marnix Bruggeman was als enige SP’er tegen de motie. Hij zag de lijn naar Hilversumse Meent al in Kleins plan door een belbus met een vrijwilliger als chauffeur worden vervangen en daar is hij principieel op tegen.

Auteur: Peter Schat