Skip to main content

Het provincie bestuur in Noord-Holland negeert eerder genomen democratische besluiten die rekening houden met het welzijn van zijn inwoners

In de provincie Noord-Holland heeft het college een referendumverzoek van tegenstanders van windmolens, verenigd in de stichting Windalarm, naar de prullenbak verwezen.

Het verzoek was om de 600-meter regel in stand te houden. De hoor- en adviescommissie van de Provincie heeft bepaald dat het besluit onrechtmatig is. Ook gaf de Commissie in niet mis te verstane bewoording: “de politieke sfeer die er heerst, is er blijkbaar een van een verheven arrogantie en gevoel van superioriteit, waarbij niet meer gekeken hoeft te worden naar de inhoudelijke juistheid van argumenten”, aldus de hoor- en adviescommissie.

Een meerderheid van coalitiepartijen in de Provinciale Staten kan dus altijd besluiten om een democratisch instrument, het Provinciale Referendum, waar een meerderheid in diezelfde Provinciale Staten mee heeft ingestemd, te negeren. Als er dus een verzoek wordt gedaan over een onderwerp dat de linkse coalitie van VVD, GroenLinks, D66 en de PvdA niet bevalt, dan kunnen ze besluiten een referendum verzoek niet te accepteren.

Hiermee geven deze partijen er blijk van dat zij de democratische weg volledig kwijt zijn. Dit is voor de lokale partijen in Noord-Holland hét bewijs dat een partij als Onafhankelijke Politiek Noord-Holland hard nodig is in de Provinciale Staten.

OPNH is een provinciale partij met de kracht van lokaal. En bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 heeft bijna 40% van de Noord-Hollanders op een lokale partij gestemd. OPNH weet dus als geen ander wat er in de samenleving leeft.

Stem daarom 15 maart 2023 op Onafhankelijke Politiek Noord-Holland OPNH.

Stem Provinciaal, met de kracht van Lokaal.