Skip to main content

Noordkop witte vlek op kieslijsten Provinciale Staten, Ouderenpartij NH, PvdA en VVD uitzonderingen.

By februari 7th, 2015Nieuwsberichten

Noord-Hollands Dagblad 7-2-2015
NOORDKOP – De Kop van Noord-Holland komt er bij de komende verkiezingen voor Provinciale Staten bekaaid vanaf. Op drie na hebben geen van de zittende partijen een kandidaat uit deze regio op een verkiesbare plaats staan.
Bij D66 en GroenLinks zijn de verkiezingen een ’grachtengordelfeestje’. Bij GroenLinks worden vier van de eerste vijf plaatsen op de kieslijst door Amsterdammers bezet, bij D66 gaat het om drie van de vijf. De eerste kandidaten uit de Noordkop staan bij deze partijen op respectievelijk een kansloze dertiende en zestiende plek. Overigens is de regio Amsterdam bij veel partijen dominant aanwezig.
Bij het CDA, dat jarenlang de Texelse Nel Eelman in de Provinciale Staten had zitten, lijkt het uiterste noorden van de provincie ditmaal een witte vlek. De partij telt nu vijf zetels en heeft de eerste Noordkopkandidaat, Elaine Vlaming-Kroon, als veertiende op de lijst staan. ”Heel jammer’’, vindt Eelman. ”Via een Statenlid heeft een regio een belangrijk netwerk, een ingang bij de provincie.’’
Gedeputeerde en PvdA-lijsttrekker Tjeerd Talsma is het daar mee eens. “Zo’n Statenlid is de ogen en oren van de provincie. Hij of zij weet wat er leeft in een gebied.’’
Naast Talsma heeft de PvdA (nu elf zetels) Aukelien Jellema uit Den Helder in de top vijf.
De Ouderenpartij NH (nu een zetel) telt Jeff Leever uit Wieringerwerf als lijsttrekker. Bij de VVD – dertien zetels – staan Erik Annaert uit Wieringerwerf en de Helderse Hanneke Kaamer van Hoegee op vijf en negen.