Skip to main content

12-04-2017 Noordhollands Dagblad Project van ’De Kop Werkt’ voor versterken leefbaarheid in klein dorp. Projecten om de leefbaarheid in Oudesluis te verbeteren, worden een voorbeeld voor andere dorpen in de Kop van Noord-Holland die dreigen te verarmen. Dat blijkt uit plannen van De Kop Werkt. Hierin werken de vier Noordkop-gemeenten en de provincie Noord-Holland samen om de regio te versterken. De Kop Werkt steekt een half miljoen in Oudesluis. Nu de basisschool er is verdwenen, geeft de gemeente Schagen extra aandacht aan Oudesluis om verdere achteruitgang tegen te gaan. Dat gebeurt in samenspraak met de bewoners. De eerste plannen zijn in uitvoering.

zes woningen
In het vroegere schoolgebouw komen zes woningen. Ze zijn bijna klaar. Het schoolplein wordt ingericht als ontmoetingsplek voor jong en oud. Met speeltoestellen en een jeu-de-boulesbaan. Hiervoor stelt ‘De Kop’ 130.000 euro beschikbaar. De aanleg van een natuurpark begint waarschijnlijk dit najaar. Het park van 3,4 hectare wordt aan de zuidzijde van het dorp ingericht. De helft van het Kop-geld voor Oudesluis gaat naar dit park. Het sportcomplex wordt voor 95.000 euro aangepakt.

wandelroute
Ook wordt een wandelroute langs twee Zijper molens voltooid. Hiervoor is 25.000 euro beschikbaar. ,,In 2018 zullen alle projecten in Oudesluis zijn uitgevoerd”, stelde wethouder Jelle Beemsterboer gisteren. De ervaringen in Oudesluis zullen later goed van pas komen in andere dorpen, verwacht hij. De Kop Werkt is een vierjarig economisch stimuleringsprogramma. De uitvoering begon gisteren officieel. Deze samenwerking is nieuw. De start had een aanloop van zes jaar.