Skip to main content

25-01-2018  Nederlands Dagblad  2017 was een goed jaar voor de pensioenpotten, blijkt uit cijfers die de vijf grootste fondsen vandaag presenteren. Toch is op de langere termijn het gevaar nog niet afgewend.

De top-5-pensioenfondsen zagen hun financiën dit jaar fors verbeteren. Zo steeg de ‘beleidsdekkingsgraad’ – het gemiddelde over twaalf maanden – van ambtenarenpensioenfonds ABP met bijna 10 procent naar 101,5 procent. Dat betekent dat het fonds, voor elke euro dat het nu en in de toekomst moet uitkeren aan zijn deelnemers, 1,015 euro in kas heeft.
Ook de beleidsdekkingsgraden van het Pensioenfonds Zorg & Welzijn (98,6 procent) en de metaalfondsen PME (100,1 procent) en PMT (100,6 procent) zaten in de lift.
Dat is te danken aan flinke rendementen, vooral op aandelen en vastgoed. Toch waarschuwen fondsbestuurders voor te veel optimisme. ‘Waarschijnlijk kunnen we de pensioenen de komende vijf jaar niet of nauwelijks verhogen’, stelt ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool.

Zelfs een verlaging van de pensioenen is nog altijd niet uitgesloten. De beleidsdekkingsgraad mag namelijk niet vijf achtereenvolgende jaren onder de 104,2 procent blijven steken. Voor de meeste fondsen valt dit cruciale meetmoment eind 2019 (waaronder PME en PMT) of eind 2020 (ABP en PFZW).
Alleen de leden van bpfBouw hoeven zich geen zorgen te maken. Het pensioenfonds voor de bouw maakte vorige maand bekend dat het de pensioenen voor het eerst in jaren weer ietsje kan verhogen, met 0,59 procent.

VVD en D66 voeren de druk op bij werkgevers en werknemers om samen tot een hervorming van de pensioenen te komen. De VVD hoopt dat de sociale partners uiterlijk in maart een advies formuleren. Ook coalitiepartner D66 wil snel resultaat. Anders moet het kabinet zelf stappen ondernemen, vindt VVD-Kamerlid Roald van der Linde. Volgens D66’er Steven van Weyenberg is de ‘tijd van handelen’ aangebroken.

Beide partijen maakten dat duidelijk tijdens een debat over een voorstel van 50PLUS om een mogelijke verlaging van pensioenen vanaf 2020 te voorkomen. Volgens de partij moeten pensioenfondsen zich kunstmatig arm rekenen door de lage rente.

 

Auteur Koen Haegens