Skip to main content

28-11-2017   de Volkskrant Woningverkopers deden dit jaar goede zaken. Ze maakten gemiddeld 32 duizend euro winst op de verkoop van hun huis. In Amsterdam is de winst het hoogst: verkopers in de hoofdstad kregen gemiddeld 131 duizend euro meer voor hun huis dan ze bij aankoop hadden betaald.

Dit blijkt uit cijfers van databedrijf Calcasa. Driekwart van de woningen werd in 2017 met winst verkocht. Een kwart van de verkochte woningen had een winstmarge van 40 procent of hoger.
Hoeveel winst er wordt gemaakt blijkt sterk afhankelijk van het jaar waarin woningeigenaren een woning in bezit kregen. Het slechtste aankoopjaar is 2008. Van de woningen gekocht in dat jaar werd slechts de helft dit jaar met winst verkocht.
Mensen die in 2008 een woning kochten in Gelderland zijn het slechtste af: zij maken gemiddeld 13 duizend euro verlies.
Woningeigenaren die een huis kochten tijdens het dieptepunt van de crisis in 2013 maakten de meeste winst: gemiddeld 150 duizend euro.

Ook is de hoogte van de winst afhankelijk van de gemeente waarin ze staan. In de Randstad stegen de woningprijzen het meest. De verschillen tussen provincies zijn groot: in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht klommen woningen het meest in waarde, in Zeeland en Limburg het minst.
De gemiddelde waarde van een woning in Nederland blijft stijgen en ligt nu op 278 duizend euro. De grootste prijsstijging is te zien bij oude woningen, gebouwd voor 1944, en bij woningen met een prijs tussen de 250 duizend en 350 duizend euro.
Er zijn in 2017 in totaal 277 duizend woningen verkocht. Dat is een toename van 14,6 procent ten opzichte van 2016. Het huizenaanbod daalt.

Auteur JULIA CORNELISSEN