Skip to main content

15-08-2015 NRC Handelsblad  Premier Mark Rutte (VVD) wil het dreigende koopkrachtverlies voor ouderen repareren, maar wil er geen beloftes over doen. „We gaan zo goed mogelijk de minnen wegpoetsen, maar of dat lukt, daarover kan ik geen garanties geven”, zei Rutte vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Deze week bleek uit een prognose van het Centraal Planbureau (CPB) dat werkende Nederlanders er volgend jaar 2,4 procent aan koopkracht bij krijgen, maar dat gepensioneerden 1,1 procent verliezen. Ook mensen met een uitkering verliezen volgend jaar 0,3 procent aan koopkracht. De CPB-raming dient als basis voor de begroting voor 2016 die het kabinet op Prinsjesdag presenteert.

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zei meteen dat dit koopkrachtverlies gerepareerd moet worden. Rutte zei vrijdag: „We gaan ons best doen om tot een evenwichtig koopkrachtbeeld te komen.”

Rutte zei blij te zijn met het aanhoudende economisch herstel. Ook de werkgelegenheid neemt toe, maar volgens Rutte nog onvoldoende. „Die cijfers bevallen ons nog niet.”

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bleek vrijdag dat de werkloosheid in het tweede kwartaal van dit jaar met 17.000 is gedaald, tot 617.000 mensen. Dat is een stuk minder dan de piek van 700.000 van begin vorig jaar. Maar de werkloosheid ligt nog steeds fors boven het niveau van voor de crisis (tussen de 300.000 en 500.000). De langdurige werkloosheid stijgt bovendien nog. In het eerste kwartaal van dit jaar waren 289.000 mensen een jaar of langer werkloos. Ruim de helft van de langdurig werklozen is 45 jaar of ouder. (ANP/ NRC)

(c) NRC Handelsblad 2015 alle rechten voorbehouden