Skip to main content

Stop op groei van giga datacentra

STANDPUNTEN

Stop op groei van giga datacentra

Datacentra zijn energie slurpende blokkendozen die ook nog het landschap verpesten. Nederland is aantrekkelijk voor grote techbedrijven, maar wat het daadwerkelijk oplevert is onduidelijk. De politiek beseft dat ook steeds meer en dus groeit de weerstand tegen deze giga-centra. Door volhardende journalistiek is onder meer gebleken dat de banen die ze zouden creëren, er niet zijn. Slechts een handjevol mensen bedient deze megalomane centra. Vaak op afstand!

Het duurzaamheids aspect is ook achterhaald. Microsoft op Agriport zou maximaal 20 miljoen liter schoon drinkwater gebruiken voor koeling. Uit de cijfers blijkt echter dat het meer dan 80 miljoen liter is. Ondanks de toezegging dat de vrijgekomen warmte geleverd zou worden aan de kassen, wordt koelwater gewoonweg geloosd met een calcium toevoeging en een hoge temperatuur.

Er zijn in Nederland al zo’n 200 datacentra. 70% van de capaciteit dient voor de rest van de digitale wereld. Datacentra gebruiken een enorme hoeveelheid duurzame energie. Onbegrijpelijk dus dat aan de andere kant inwoners worden opgeroepen om zuinig te zijn met nutsvoorzieningen.