Skip to main content

17-07-2015 Haarlems Dagblad  IJmuiden Een nieuwe veerdienst tussen IJmuiden en Amsterdam – als opvolger van de anderhalf jaar geleden uit de vaart genomen Fast Flying Ferry – is nog steeds niet kansrijk. Dat stellen Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. GS reageren op een initiatiefvoorstel van de SP om tussen IJmuiden en de hoofdstad weer dagelijks passagiersboten te laten pendelen.

Fractievoorzitter Jeff Leever van de Ouderenpartij NH: “In de vorige Statenperiode hebben wij ook een paar keer geprobeerd de Fast Flying Ferry weer terug te krijgen in het Noordzeekanaal, blijkbaar nog steeds niet kansrijk, jammer.” 

Goederenvervoer over het water zou wél rendabel kunnen zijn, denken GS. Op die manier zullen de wegen in deze contreien ook minder belast worden met vrachtverkeer, voorzien zij. Maar het voorstel van de Socialistische Partij kan wat hen betreft dus van tafel. De bestuurders houden de deur nog wel op een kier voor particuliere initiatieven. ’Die zullen wij op inhoud beoordelen’.

De Provinciale Statenfractie van de SP spant zich sinds februari van dit jaar in om een vervanger van de Fast Flying Ferry het water op te krijgen. De socialisten hebben daarbij de handen ineengeslagen met de IJmuidense Rondvaart Maatschappij. Zij presenteerden afgelopen maart al een prototype van een vaartuig dat vergelijkbaar zou zijn met de beoogde opvolger van de ferry. Ook andere gegadigden voor de beoogde nieuwe veerdienst lieten tijdens die gelegenheid van zich horen.

De SP reageert teleurgesteld op de afwijzing van het initiatiefvoorstel. SP-fractievoorzitter Remine Alberts kondigt aan de kwestie tijdens een van de komende vergaderingen van de provinciale commissie Mobiliteit en Financiën opnieuw te willen aankaarten.

Carlo Nijveen