Skip to main content

27-04-2018 De Gooi- en Eemlander Beroep op Huizen en Blaricum. Een meerderheid van de Larense raad wil dat alle middelen die ingezet kunnen worden om een fusie met Huizen en Blaricum tegen te gaan, benut worden. De eventuele kosten daarvan moeten de drie gemeenten samen gaan dragen.

Dat staat te lezen in de motie – ingediend door VVD, Larens Behoud en Liberaal Laren – die woensdagavond is aangenomen. CDA en D66 stemden tegen. Het is nu aan het college om zo snel mogelijk overeenstemming te bereiken met Blaricum en Huizen. Volgens VVD-fractievoorzitter Johan de Bondt is het belangrijkste dat de motie ruimte biedt om kosten te maken in de strijd tegen de provincie. Hierdoor is ook een eventuele rechtszaak mogelijk. De Bondt verwacht dat Blaricum en Huizen zullen aanhaken. ,,Ook daar is een meerderheid tegen fusie.

Provincie voor fusie op oneigenlijke grond
Een fusie die de provincie, vinden wij, op oneigenlijke grond wil doorvoeren.” ,,Anders dan bij de fusie in de provincie Groningen, zijn alle drie de gemeenten hier financieel gezond. Huizen staat er zelfs heel goed voor. Ik zou het ook niet onredelijk vinden als zij als grootste gemeente meer bijdragen in de kosten voor zelfstandigheid. Maar het is aan de colleges om daar afspraken over te maken. Ik hoop in ieder geval dat de motie bijdraagt aan een voortvarende aanpak.” In Huizen is de coalitie nog niet rond. Formateur Edwin Ormel (VVD) kan er dan ook weinig over kwijt. ,,Het streven blijft zelfstandigheid. Ik kan me voorstellen dat de partijen in dat licht het verzoek van Laren willen bekijken”, klinkt het voorzichtig.

Prijskaartje
Willem Pel, fractievoorzitter van de grootste partij Hart voor Blaricum, is blij met de strijdbaarheid van Laren. ,,We zijn wel benieuwd naar het soort acties en de prijskaartjes die daar aan hangen. Het mag duidelijk zijn dat we geen miljoenen kunnen spenderen aan alleen onafhankelijkheid, maar het mag best iets kosten. Wij gaan tenslotte zelf onze inwoners vragen hoe zij over de fusie denken. Zo’n onderzoek kost ook geld en dat zouden we graag samen met Laren en Huizen uitvoeren.”

Auteur: Joyce Huibers