Skip to main content

22-02-2017  Groot Alkmaar Heerhugowaard Wegenbouwer Heijmans en de provincie Noord-Holland hebben na uitvoering overleg overeenstemming bereikt over het project N23 Westfrisiaweg.
Beide partijen hebben onderling afspraken gemaakt over de verdere planning en uitvoering van het project.

Hervatting met onmiddellijke ingang
Heijmans hervat met onmiddellijke ingang de werkzaamheden aan de N23 Westfrisiaweg en verwacht de weg eind 2018 open te kunnen stellen voor het verkeer. Ook wordt de lopende arbitragezaak opgeschort. Over de uitvoering van het project was verschil van inzicht ontstaan, dat te maken had met bodemgesteldheid op bepaalde punten in het traject. Intensieve gesprekken hebben ervoor gezorgd dat overeenstemming is bereikt over de voortzetting van het project. Gedeputeerde Elisabeth Post (Mobiliteit) van Provincie Noord-Holland is blij dat de werkzaamheden weer zullen beginnen: „Hervatting van het werk aan de N23 Westfrisiaweg is in het belang van de inwoners en ondernemers van West-Friesland. Die verantwoordelijkheid voelden we nadrukkelijk samen met Heijmans. We hebben intensief gesproken. Het was niet altijd eenvoudig, maar wel constructief. Daarom konden we toch een goede oplossing vinden en tot overeenstemming komen. Ik ben blij dat het werk nu zo snel mogelijk wordt hervat en dat we samen met Heijmans aan de slag gaan om de weg eind 2018 open te kunnen stellen.” Lees verder op pagina

Aannemer neemt verlies van 32 miljoen op aanleg Westfrisiaweg

Ook wegenbouwer Heijmans is blij dat de impasse rond de meerkosten aan de Westfrisiaweg (N23) is opgelost en het werk snel weer van start gaat. Wel moet het bedrijf een verlies van 32 miljoen euro op het project nemen.

Ruud Majenburg, lid Raad van Bestuur bij Heijmans: „Met het bereiken van de overeenkomst komt een einde aan een ongewenste situatie voor weggebruikers, omwonenden en bedrijven. We zijn blij dat de pogingen die we ondernamen om een oplossing te vinden uiteindelijk hebben geleid tot deze overeenkomst. We zullen gezamenlijk optrekken in het verder afronden van het project.”

Meerkosten

Bij de aanleg van de nieuwe N23 Westfrisiaweg tussen Bovenkarspel en Heerhugowaard bestond verschil van inzicht tussen Heijmans en de provincie Noord-Holland over de uitvoering van het project in relatie tot de te zwakke bodemgesteldheid op bepaalde plekken in het traject en de invloed daarvan op de werkzaamheden van Heijmans. Heijmans heeft met de opdrachtgever nu overeenstemming bereikt over de uitvoering en planning, evenals de financiële afwikkeling van het project. Het geschil rond de meerkosten is bijgelegd. Met het tekenen van de intentieovereenkomst zullen de tijdelijk stilgelegde werkzaamheden weer opgestart worden. Heijmans geeft aan dat de Westfrisiaweg eind 2018 zal worden opgeleverd.

Verliespost

De aanleg van de Westfrisiaweg (N23) draait voor aannemer Heijmans uit op een verliespost van 32 miljoen euro. Dit meldde het bedrijf afgelopen vrijdag bij het bekendmaken van de voorlopige bedrijfsresultaten over 2016. In totaal moet Heijmans over 2016 een verlies van 110 miljoen nemen. Dit negatieve resultaat wordt in hoge mate (90 miljoen) bepaald door de uitkomst van de discussie over disputen van een aantal probleemtrajecten, waaronder de Westfrisiaweg en de Wilhelminasluis Zaandam. Om onzekerheden rondom deze projecten zoveel mogelijk weg te nemen, heeft Heijmans in de afgelopen periode veelvuldig overleg gevoerd met opdrachtgevers en hierin goede stappen gezet. Wie vragen heeft over de verdere werkzaamheden aan de N23 kan contact opnemen met het Servicepunt van de provincie Noord-Holland, telefoon: 0800 0200 600 of e-mail naar servicepunt @noord-holland.nl.

Groot Alkmaar Sectie Lokaal