Skip to main content

13-03-2018 De Telegraaf Bijna 100.000 senioren kunnen niet naar een aan hun leeftijd aangepaste woning verhuizen, en blokkeren daarmee de doorstroom op de rest van de woningmarkt. Dit jaar zijn er 80.000 seniorenwoningen te weinig,
en bij ongewijzigd beleid komen daar jaarlijks 20.000 bij.
„We horen van gemeenten zelf dat ze een schrijnend tekort hebben aan seniorenwoningen”, zegt Coen Staal, voorzitter van de stichting Zilver Wonen. Die organisatie, waarin onder meer ouderenbond Anbo, Rabobank en installateursvereniging Uneto-VNI achter zitten, heeft onderzoek gedaan naar het tekort aan seniorenwoningen.

Enquete
Uit die enquête blijkt onder meer dat meer dan 80 procent van de zestigers en zeventigers die zich daarin verdiept hebben, constateren dat er in hun eigen gemeente weinig seniorenwoningen zijn. „Daardoor blijven ouderen te lang in een niet-aangepaste woning wonen”, zegt Staal.
Dat is vervelend voor die ouderen, maar ook voor de rest van de woningmarkt. Die is namelijk gebaat bij een goede doorstroming van starters- naar eengezinswoning en zo verder naar uiteindelijk een seniorenwoning. Als er van die laatste te weinig zijn, moet iedereen blijven zitten waar hij zit, en komen ook starters uiteindelijk moeilijk de woningmarkt op. Een econoom in overheidsdienst sprak eerder al in deze krant over ouderen als „een kurk die de hele woningmarkt tegenhoudt”.
Dat is precies wat er nu gebeurt: voor mensen met een lager inkomen en zonder eigen geld is, zeker in de steden, bijna niets meer beschikbaar. Wat er nog wel op de markt komt, is zo weer weg en, in het geval van koopwoningen, vaak ver boven de vraagprijs.