Skip to main content

08-11-2016 Haarlems Dagblad De vorige week overleden gedeputeerde Tjeerd Talsma is postuum onderscheiden met de zilveren penning van de provincie. Zijn weduwe ontving de penning uit handen van Johan Remkes. Dit gebeurde tijdens een drukbezochte herdenkingsbijeenkomst op het Noord-Hollandse provinciehuis.

Vitale man

Commissaris van de Koning Johan Remkes kon het nog maar moeilijk bevatten dat Talsma er niet meer is. “Wij zien hem nog weglopen na onze gezamenlijke barbecue op dinsdag 13 september, ogenschijnlijk een zeer vitale man.”
Vijf dagen later was bij Talsma – die in Callantsoog woonde – de diagnose alvleesklierkanker met uitzaaiingen gesteld. Remkes roemde diens drijfveer om het verschil te willen maken in het leven van mensen.
“De jas van gedeputeerde paste hem uitstekend. Hij was recht door zee, rustig en bevlogen tegelijk.” Talsma had zijn herdenkingsbijeenkomst zelf geregisseerd.

Stoere bestuurder

Het was ook zijn wens dat zijn dochters en staatssecretaris Sharon Dijksma van infrastructuur en milieu zouden spreken. Die laatste noemde Talsma ’een stoere bestuurder, maar een zachtaardig mens’.
“In amper zes weken tijd werd deze boom van een vent letterlijk geveld. Gedood door een nietsontziende sluipmoordenaar.’’
Als staatssecretaris vond ze hem nog regelmatig op haar pad omdat Talsma vond dat er, ondanks de tegenwerking van de luchtvaartsector, in de regio Schiphol meer woningen gebouwd moesten worden. “Hij was nog vast van plan om zich overal nog tegenaan te bemoeien.”

auteur Roel van Leeuwen

(c) Haarlems Dagblad 2016 alle rechten voorbehouden