Skip to main content

Zoutwinning geeft in de Waddenzee geen last volgens GS

By september 30th, 2014Nieuwsberichten

Noord-Hollands Dagblad 30-10-2014
Zoutwinning onder het Friese deel van de Waddenzee heeft geen gevolgen voor het Noord-Hollandse deel van de Waddenzee. Dat verzekert de provincie na vragen van Statenlid Jeff Leever (Ouderenpartij Noord-Holland). Volgens Gedeputeerde Staten zijn ‘significante effecten’ van het omstreden project ‘uit te sluiten’.
Dit, aldus GS, vanwege de grote afstand en de aard van de activiteiten. De afstand is twintig kilometer. Met haar geruststelling gaat GS af op staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken. Zij staat zoutwinning in de Waddenzee toe. De gemeenteraad van Texel is fel tegen het plan. Evenals de Waddenvereniging en Natuurmonumenten. Zij vrezen ernstige consequenties voor de natuur. Ook Statenlid Leever is tegen zoutwinning.
GS wijst op de voorwaarden van de vergunning. Die moeten schade voorkomen. De snelheid van de bodemdaling door de winning moet ‘voldoende’ worden bijgehouden door de aanvoer van natuurlijke materialen (sediment) door het water. Dit zal volgens GS ‘voortdurend’ in de gaten worden gehouden. In de woorden van Dijksma: ‘De natuurlijke kenmerken van de Natura 2000-gebieden worden niet aangetast’.
Noord-Holland zag geen reden om met de Waddenprovincies de koppen bij elkaar te steken. Ook wordt de Waddenvereniging niet gesteund. Friesland heeft bezwaar gemaakt tegen de zoutwinning.